Cu prilejul unor săpături arheologice efectuate cu aproape 44 de ani în urmă la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a fost scos la iveală un artefact unic, cum puține au mai fost descoperite în vreun teritoriu ocupat vremelnic de către Imperiul Roman!

Inestimabilul obiect la care facem referire este confecționat din bronz aurit și se află la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, constituind o aplică ce o reprezintă pe gorgona Medusa. Prin definiție, o aplică este un ornament în relief care se fixează pe suprafața unui obiect, în scop de înfrumusețare. Aplicele care o reprezentau pe gorgona Medusa se fixau atât pe platoșe sau scuturi, cât și pe alte obiecte, cum ar fi piesele de mobilier.Reprezentările Medusei erau abundente în Antichitate, după cum numeroase sunt și reprezentările sale care s-au păstrat și au ajuns până la noi. Între toate aceste reprezentări, aplica de bronz aurit ce o înfățișează pe gorgona Medusa descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa se distinge prin chipul cu trăsături mai degrabă blânde, plăcute, al personajului. În majoritatea reprezentărilor descoperite în diferitele părți ale lumii, Medusa are trăsături faciale aspre, înfricoșătoare. Astfel de aplice erau, adesea, fixate de piesele de armură (pieptarele) folosite de către împărații Romei.

Mulți dintre cei care au citit „Legendele Olimpului” își vor aminti că Medusa era, în Grecia antică, una dintre cele trei gorgone. Acestei ființe mitologice îi era atribuită capacitatea de a preschimba în stană de piatră pe toți îndrăzneții care ar fi cutezat să-i înfrunte privirile. Medusa avea încă două surori, gorgone, pe nume Euryale și Stheno. Spre deosebire de Medusa, celelalte două gorgone erau făpturi nemuritoare.Legenda spune că temutei creaturi i-a fost retezat capul de către eroul Perseu. Însă, chiar și după ce a fost despărțit de trunchi, acest cap își păstrase capacitatea de a-i împietri pe cei care l-ar fi privit în ochi. Atena, zeița înțelepciunii, a purtat pe platoșă, potrivit legendei, chipul Medusei.

 

CLIPUL ZILEI

Barbatul a invitat o Fata necunoscuta la dans, iar dupa cateva secunde totul se dezlantuie.

 

Citeste si: 5 alimente pe care să nu le încălzești niciodată în cuptorul cu microunde

microunde

Cuptorul cu microunde reprezintă o bună modalitatea de a reîncălzi mâncarea rapid, cu cel mai mic efort. În folosim deseori când ne grăbim, sau atunci când încălzirea pe aragaz sau pe plita electrică nu ar fi la fel de eficientă. Există, însă, o listă cu alimente pe care nu ar trebui să le reîncălzești niciodată în cuptorul cu microunde. Este vorba despre puiul și cartofii prăjiți, pastele, pizza și fripturile.

În primul rând, cel mai important aspect este acela că aceste mâncăruri, dacă sunt încălzite în cuptorul cu microunde după ce s-au răcit își pierd din savoare și chiar își modifică gustul. Vezi mai jos ce alternative ai dacă totuși vrei să încălzești aceste preparate:

Cartofii pai

Cu toții știm că, cartofii pai, odată de s-au răcit, nu mai au același gust. Totuși, dacă vrei să îi consumi și nu îți plac reci poți încerca să încălzești puțin ulei într-o tigaie, după care să adaugi cartofii. Lasă-i la prăjit până capătă o culoare aurie.

Fripturile

Dacă vrei să reîncălzești friptura, mai întâi trebuie să să tai felii bucățile de carne. Apoi, la fel ca și în cazul cartofilor prăjiți, pune puțin ulei într-o tigaie și prăjește carnea până când se rumenește.

Pastele

Pastele care conțin sos pot fi usor reîncălzite într-o tigaie. În acest caz va trebui să vă setați plita la o intensitate medie sau, după caz, aragazul la foc mediu. Totuși, s-ar putea ca sosul să devină prea gros, însă avem și pentru acestă situație o soluție: adăugați puțină apă!

Pizza

Cea mai bună metodă pentru a reîncălzi pizza este la cuptor, cel mai indicat fiind să îl preîncălziți înainte să așezați mâncarea înăuntru. Vă veți da seama că preparatul este gata când brânza și mozzarela vor începe să se topească. Poftă bună!

Puiul

Puiul prăjit poate fi ușor reîncălzit, la fel ca pizza: la cuptor. Totuși, când vine vorba despre acest preparat culinar trebuie să știți că mai există un secret: înainte să îl băgați la cuptor puneți peste el o folie de aluminiu.